Mechanikai védelem | Audit & Control System Kft.

Mechanikai védelem

A mechanikai védelemnek nem az a feladata, hogy áthatolhatatlan akadályt képezzen a jogtalan behatolóval szemben, hanem az, hogy addig álljon ellen az erőszakos próbálkozásnak, amíg az elektronikai rendszer jelzésére a helyszíni tettenérés bekövetkezik.

A mechanikai vagyonvédelmi eszközök

A mechanikai vagyonvédelem rendszere minden bejutási lehetőségre kiterjed ( nyílászárók, födém, falazat, stb.) és csak olyan erős, mint a teljes védelmi kör leggyengébb láncszeme.

A betörésvédelem nem egy elemből, hanem védelmi láncból kell, hogy álljon. A lánc minden egyes tagja önálló egységet képez, de csak együtt képesek a behatolás ellen védelmet nyújtani.

Amikor vizsgáljuk egy iroda, épület, vagy lakás különböző be- és kijárati pontjait azt kell értékelnünk, hogy milyen nehézségek árán tudnánk oda bemenni olyan esetben, amikor beletörött a zárba a kulcs, vagy ehhez hasonló eset történt. Ha mi bejuthatunk, akkor azt egy idegen is könnyen megteheti.

Ezért elsősorban a bejárati ajtót vizsgáljuk, mennyire áll ellen az esetleges támadásnak. Milyen az ajtószárny, az ajtótok és a fal kapcsolata.

Az ajtózárnak nemcsak nehezen nyithatónak, kulcsmásolás ellen védettnek, hanem kellően masszívnak is kell lennie. Hiába viszont a cselnek és erőnek egyaránt ellenálló zár, ha a zárnyelv egy gyenge ajtótokba süllyed, vagy maga az ajtólap túl puha.

Amennyiben mindez rendben van, az ajtó pontos záródására összpontosíthatjuk figyelmünket, mert a hívatlan látogató megfelelő helyre illesztett pajszerrel így a puszta kéz erejének sokszorosával kifeszítheti a nyílászárókat, (néhány milliméter hézag már fogásra alkalmas lehet.)

Ami az ablakokat illeti, itt sajnos csak a szépség rovására lehetünk óvatosak, hacsak nem tudjuk megfizetni a drága biztonsági üvegeket. A leggyengébb láncszemet keresve az sem mindegy, mennyire sűrűn beépített területen fekszik az objektum. Egy ritkán beépített, kevéssé forgalmas helyen a falbontás is kézenfekvő módszer lehet, nem is beszélve a födém áttörésével történő behatolás lehetőségéről.

Kültéri mechanikai védelmi rendszerek

Falazatok nyílászáró szerkezetek

Értéktároló eszközök

Nagy vagyoni értéket képviselő tárgyak biztonságos őrzésére az alábbi mechanikai vagyonvédelmi eszközöket használhatjuk:

 • páncélszekrények
 • széfek
 • trezorszobák.

Köznapi értelemben is a legismertebb értéktároló eszközök a páncél-, illetve lemezszekrények. Felépítésük szerint készülhetnek egyfalú, vagy többfalú kivitelben, de lemezvastagságuk minimum 3mm kell, hogy legyen. 

Műanyag fóliák, biztonsági üvegek

Biztonsági üvegek tekintetében háromfajta típust különböztetünk meg:

 • Dobásálló üvegek
 • Áttörést akadályozó üvegek
 • Lövedékálló üveg
 • Robbanás hatásának ellenálló üveg

Az elektronikai vagyonvédelmi eszközök

Az elektronikai védelem a mechanikai mellett a másik legfontosabb elem.

Előnye, hogy az illetéktelen behatolás tényét hang- és fényeffektussal jelzi, fejlettebb rendszereknél pedig a rendőrségi ügyeletet értesíti, és ezáltal időben megszakíthatja a bűncselekmény végrehajtását.

Tudnunk kell, hogy az elektronikus védelmi rendszerek kiegészítik a védekezés hatásfokát, de nem helyettesítik a mechanikai eszközöket és az élő erős őrzést.

Kültéri elektronikai védelmi eszközök

A kültéri védelem elsősorban valamilyen védendő objektum körüli nagyobb kiterjedésű terület védelmét, illetve határterületének elektronikus figyelését jelenti.

A kültéri védelmi eszközök fajtái:

 • Mikrohullámú érzékelők
 • Infra, passzív infra érzékelők
 • Lépésjelző
 • Kerítésvédelmi érzékelők, stb.

A felületvédelem elektronikai eszközei

Az épületek falazatának, nyílászáróinak, födémszerkezetének figyelését a felületvédelem biztosítja. A betörések megelőzésének folyamatát tekintve az első lépcsőfoknak tekinthető, hiszen a behatolás pillanatát érzékeli és ezzel a vészjelzésre történő reagálás lehetőségét biztosítja.

Leggyakoribb fajtái:

 • Nyitásérzékelők
 • Üvegtörés érzékelők
 • Falbontás érzékelők
 • Infra sorompók